Bericht 8 11-08-2011 op de site gezet 17-08-2011
Wat we in de tussentijd beleefd hebben komt een volgen de keer

We zijn aangekomen (11-08-2011) , Til is dubbel aangekomen vindt ze.

Mijn berichten die ik schrijf zijn geen toeristische tips, daar zij reeds vele boeken over geschreven, of die kan je halen bij de VVV’s / Toeristinformatie bureau’s Ook vaarwijzers o.a. over de Franse kanalen zijn er voldoende (te bestellen bij Yachtconsult) Heel veel is al geschreven ik probeer mij te beperken tot dat waarover, denk ik, nog niet zoveel over geschreven is. Dan ben ik ook eerder klaar dacht ik.

De planning was om naar de Middellandse zee te varen en daar zijn we 11-08-11 inderdaad aangekomen en Til is ook rond haar buik aangekomen. Maar dat valt eigenlijk best wel mee.

Het momentum van het plan om hier naar toe te varen was, zoals ik eerder geschreven heb, toen ik de schippers heerlijk relaxt op de Rhône zag varen. Ik moet dat enigszins bijstellen. Het klopt van het varen op de Rhône, waar maar een paar écluses /sluizen waren, wat we niet gezien en gerealiseerd hadden, was dat we om en nabij 420 écluses te verwerken kregen!!!! En het was inderdaad werken of wel een inspannende ontspanning, het is hoe je het wil zien.

Er was een grote verscheidenheid aan sluizen, grote, kleine, nieuwe, oude, bediend en niet bediend. vele automatisch, met draaistangen of trekstangen om het automatiek in gang te zetten. En ook nog met pure handbediening bij de een moest je draaien en bij de andere moest met een grote balk de deuren opendrukken. Weinig verval 0,5 m. en erg veel verval 22 m. !! Bij de laatste dacht je naar het binnenste der aarde (de hel) te gaan zo diep gingen we naar beneden! Maar ook daar was licht aan de horizon toen de poorten van de hel , sorry ,sluis open gingen. Overigens werkten de sluisdeuren heel verschillend, er waren hele normale net als bij ons. Maar ook die recht naar beneden onder water verdwenen en ook weer omhoog kwamen maar daar gingen dan ook wel eerst de rood witte slagbomen over het water dicht, als of er een trein aankwam. Of kanteldeuren onderwater kantelend zoals een garage deur. Bij weer een andere ging de deur naar boven zoals bij ons de sluis, ik dacht bij de Lek is er zo een, werkte. Bij een ander sluis ging een gedeelte van de deur kompleet dwars naar SB en het bovenste gedeelte van de zelfde deur ging naar boven. Zelfs hadden enkele als de deur open ging nog een kompleet hekwerk hangen om te voorkomen dat je vroegtijdig de sluis uitvluchten bij andere mocht je het weer zelf bepalen.
Dit is nog maar een gedeelte van de grote variaties de Fransen bedacht hebben op dat gebied.

Bij het invaren moet je de boot vast leggen, dat klopt. Laat ik beginnen met de normale sluis, bolders op de sluis op en normale afstand voor de jachten geplaatst. Dan, super makkelijk, drijvende polders o.a. de sluis van 22 m., soms stangen waarlangs je landvast omhoog dan wel omlaag kan laten glijden. Bij het invaren en je moet omhoog schutten heb je vaak de bolders en de trap aan de zelfde kant, maar niet overal, soms bij de ene kant omhoog klimmen en omlopen naar de andere kant om vast te maken. Maar dat heb ik al eerder geschreven. Het was telkens weer nieuw, en een verrassing voor Til en voor mij hoe we moeste vastmaken. Was Til het ene systeem net gewend moest het bij de volgende sluis weer anders. Lagen we net goed kwam er een boot achterons de sluis in varen maar bij het afmeren keek de schipper op zijn waterkaart in de stuurhut en lette niet goed op of zijn boot wel stil lag, die lag dus niet stil maar dreef nog langzaam door richting onze fietsen die op het rek achterop onze boot stonden. De mevrouw voorop vroeg vriendelijk aan de schipper en aan de gene die achteropstond om de boot af te stoppen maar haar vriendelijke stem geluid werd door niemand gehoord. Er zat niets anders op dan onze boot ook maar meer snel naar voeren te verhalen en daarna toen de schipper van boot achter ons het in de gaten kreeg weer terug te trekken maar ook Til moest dat duidelijk gemaakt worden.

Dan kom ik even terug op mijn vorige bericht waar 3 woorden instonden Sluis, duidelijkheid, treinstation die hebben enige toelichting nodig. In voorgaande geval, maar er waren er nog enkele, is duidelijkheid belangrijk. Dat houd in dat je soms iets duidelijk moet zeggen en dat moet dan, liefst redelijk snel, gedaan worden om schade te voorkomen. Dat wil ook zeggen dat je het een enkele keer hard moet zeggen het is dan niet hard bedoeld maar het komt soms wel hard over. Tja en dan is het een enkele keer wel eens goed dat er in de directe omgeving geen treinstation is. Maar het is voor Til ook helemaal de eerste keer z’n lange tocht met zoveel activiteiten en zo lang van huis. Dat is even wennen.

Momenteel 17-08-2011liggen we in Carry-Le-Rouet iets ten westen van Marseille ( de positie op de site via Google bijhouden is nog niet zo simpel).
Echt een haven zoals een plaatje van een folder over watersport aan de Mediterrane!! Met het bijbehorende weer.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het wel gelezen wordt wat ik allemaal uit mijn duim zuig.
Ik zou het wel aardig vinden via een korte reactie van jullie te krijgen of jullie het lezen er hoeft verder niets bij te staan, maar opbouwende kritiek is welkom.

Tot de volgende keer.
Til en Roland