Eerste bericht van de Seagull. Eindelijk zullen sommige mensen zeggen. En terecht.

22 juni vertrokken uit Roosendaal overnacht bij Lyon, 23 juli in Port st Louis waar de boot nog keurig op de kant stond te wachten.

Maar een bekende dooddoener is “geen bericht, goed bericht “

Maar dat geldt ook als je dood bent, dan kan je ook geen berichten meer op de site zetten!!
En is dat een goed bericht?

Maar we leven nog en de oorzaak is dat we geen bericht geplaatst te hebben, druk druk druk!
Met alles en nog wat. Er moest nog het een en ander aan de boot gebeuren die giek moest een paar keer gelakt worden, de waterlijn wit lakken en nog een paar andere plekjes bijwerken maar dat nam toch diverse dagen in beslag daarbij kwam dat ik nog een cursus moest organiseren in Breskens maar dat is allemaal gelukt. Wat niet prettig was in die periode was de over bekende mistral die bijna de hele tijd stevig waaide. De stront waaide van de dijk af. En de boot stond te schudden op de wal. Daarna de mast weer overeind zetten de zeilen aanslaan en te water, maar we konden nog niet wegvaren want het waaide nog veel te hard.
Gelukkig voor Til en ook voor mij konden we een paar keer dansen in Port st Louis want er was aan de haven in het dorp een activiteiten-Pleintje gemaakt waar regelmatig verschillende soorten muziek gespeeld werd en bij sommige konden we dansen!!

Er staan met een grove schatting 1000 boten op de wal over het algemeen Fransozen maar ook aantal Duitsers, Engelsen en een paar Nederlanders. Met Arie van Loon die toevallig uit Spijkenisse kwam kregen we contact en we zijn daarna gezamenlijk gaan varen.
(Als je de namen van de havens enz. intypt bij Google zie je waar we geweest zijn)
Op zondag 16 juli zijn we naar Marseille gevaren, ‘s avonds wat rondgelopen o.a. op het bekende plein aan de Vieux-Port Marseille. Dat was afgezet langs de kant met beton blokken en er liepen ook gewapenden militairen rond om het de jongens van de Islamitische Staat wat lastig te maken als ze dezelfde plannen wilde uit voeren als in Nice. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan. De volgende dag zijn we naar Cassis gevaren maar de haven in de stad zelf was vol dus we zijn naar de Calanque de Port Miou vlak voor Cassis waar wel gelukkig plaats was.
De volgende dag zijn we naar Bandol gegaan waar Til zich uit kon leven want daar konden we ook dansen!! Donderdag zijn we door gevaren naar Toulon een redelijk grote plaats maar de haven waar lagen, lage we regelmatig te schommelen omdat de veerboten naar de overkant met een redelijke vaart in en uit voeren. Maar dat was nog het minst erge want ik had de indruk dat er iets vochtig was bij het toilet en bij het nakijken kwam er een beetje water naar binnen en dat was niet goed!!! Het was maar heel weinig maar ik vertrouwde het niet. Ik wilde precies weten wat de oorzaak was maar daarvoor moest de boot op de wal. Dus ik besloot om terug te gaan naar Port st Louis waar ik de bedrijven kende die me zouden kunnen helpen. ‘s Morgens om 5:00 uur opgestaan, vertrokken en we waren ‘s avonds om 5:00 uur in Port st Louis terug. Daar het probleem gevonden zelf gerepareerd en weer het water in gegaan. Maar ook dat duurt weer alles bij mekaar verschillende dagen. Dus we zijn vrijdag 28 juli opnieuw vertrokken uit Port st Louis naar Carry-le Rouet waar Til het ‘s avonds zeer naar haar zin had, je raadt het al, er kon gedanst worden!!
Vandaar zijn we de dag daarop door gevaren naar Marseille waar we tot donderdag 3 augustus verwaaid gelegen hebben. We zijn nog helemaal naar boven gelopen naar de bekende
Basilique-Notre-Dame de la Garde om een hartig woordje met de leidinggevende te spreken dat als die dan zo almachtig is ervoor moet zorgen dat we lekker kunnen zeilen want daar komen we voor. Het heeft blijkbaar wel geholpen want bijna alle dagen daarna konden we varen.
Alleen een minpuntje, dan wel een foutje van mij, want ik heb niet verteld dat we naar het oosten gingen richting Italië dus waar kwam de wind vandaan uit het oosten. Het was dus regelmatig straal in de wind maar een simpel mens kan niet alles hebben.
We hadden wel contact onderhouden met Arie die was vanaf Toulon door gevaren en inmiddels weer op de terug weg dus we spraken af om elkaar in Bandol weer te ontmoeten en dat is gelukt. Ook kon Til weer een beetje dansen met mij maar de muziek was daar zo loeihard dat we dat niet te lang hebben vol kunnen houden om geen gehoor schade op te lopen hebben we maar weinig gedanst, helaas.
Van Bandol wilden we naar Sanary-sur-Mer gaan toen we aangelegd hadden bij de
Accui Cappeitaineri stond er een dame vanaf de eerste verdieping te zwaaien en te horen voor zover we dat konden verstaan “ful, ful ful” ik ben er toen ook maar heen gelopen wat gebruikelijk is om je te melden, maar toen bleek dat “ful, ful ful” betekende de haven is vol.
We zijn toen door gevaren naar Ile de Porquerolles. Daar is het altijd heel druk vaak moet je ook, als je dat niet wilt voor anker liggen. Maar ik heb de mensen van de havendienst heel vriendelijk aangekeken kreeg een prima plekje in de haven. Maar je moet wel eerst zeggen dat je tanken wil anders mag je de haven niet in varen. Maar meestal is het havenkantoor daar vlakbij en kan je daar even gaan praten. Op de een of andere wijze heeft Til iets opgelopen/gegeten wat er ‘s nachts allemaal uitwilde. Toen het er allemaal uit was ging het gelukkig beter alleen dat duurde een paar uur. de dag daarop zijn we naar Cavalaire-sur-Mer gevaren op zich een heel gezellige plaats alleen erg druk en een beetje veel geluid. Vandaar zijn we op zaterdag 5 augustus naar Saint-Tropez gevaren en hebben daar tussen de andere kleine bootjes twee dagen gelegen het enige verschil met de andere bootjes was we hadden geen crew aan boord die de boot vaarde, schoonmaakte, geen kok en geen bediening maar ja, je kan niet alles hebben. De tweede dag was er een hele harde wind mistral dus we zijn niet vertrokken, maar naar het Fort van saint André / museum geweest en een beetje bekeken hoe het vanaf de jaren 1400 beetje gegaan was met de bouw van Saint-Tropez. We wilden naar Sainte-Maxime maar daar was een probleem met de ligplaats dus we zijn door gevaren naar Vieux Port Cannes . Gelukkig maar want we hebben daar gisteravond een prachtig vuurwerk gezien. En vandaag heb ik eindelijk tijd (gemaakt) om een berichtje op sterker.eu te zetten.

Foto’s komen er de volgende keer op.

Groeten Roland en Til