Aller eerst mijn excuus aan de mensen die regelmatig op onze  weblog gekeken hebben maar tevergeefs, nog steeds niets nieuws.

Mijn enigste excuus is  dat we het te druk hadden met andere dingen. Een korte opsomming tot nu toe. We zijn 15 juni ’12 vertrokken, met de auto, we hadden het een en ander mee te nemen. We vinden het altijd gezellig bij mijn zus Elvie langs te gaan dat ligt op de route naar beneden. We kondigden het van te voren aan en Elvie verwelkomde ons met          “ ‘A bed and brekfast – ja gezellig. Nou dat was het niet alleen we werden met een uitgebreid diner ontvangen. De, een klein jaar geleden gekochte woning bekeken, waaraan al veel gewerkt was. En hebben daarna prima geslapen, Elvie nog hartelijk bedankt wellicht vinden jullie nog tijd om een keer mee te zeilen als jullie vakantie hebben in Juli.

 ’S Morgens vertrokken naar Port Sain Louis ‘s avonds  20 uur daar aangekomen.  De boot lag er nog prima bij onder zijn winterkleed. Van zondag 17 juni tot en met zaterdag 23 juni aan de boot gewerkt en de muggen hebben werk van ons gemaakt!!! Wat een vraatzuchtige beesten!! Dinsdag de 19de de buitenboordmotor en aggregaatje  aan Obilix (ik denk van wegen zijn buik) de monteur  af gegeven voor olie verversing enz.  zou de volgende dag klaar zijn, dat werd de dag erna, erna, erna. De aggregaat was wat meer mee loos die deed het niet meer.

Dan maar een extra accu overal rond gekeken naar een prijstechnische goede accu, maar uiteindelijk bleek Obilix nog een nieuwe accu te hebben staan die voor een ander jacht te klein bleek te zijn, een goede koop. Ik had ook nog een paar accuklemmen nodig “neem maar mee”  nog een stuk stroomkabel “neem maar mee” prima, dat is dus ook Franse slag.

 Vorig jaar november heeft HB Inox aan de boot gewerkt en zou als laatste nog 2 stripjes achter aan de railing lassen maar kwam op de dag  dat we  terug naar Nederland gingen om dat af te maken, helaas was de boot al helemaal in gepakt dat ging dus niet meer.

We hadden de voorstag laten inkorten, daar zat een slecht stukje  staaldraad veroorzaakt door de rolfok. Bij montage probeerde ik iets meer ruimte tussen 2 lipjes van het masttopbeslag te maken dat ging prima, ik had het lipje rvs metaal direct in mijn hand, dat was nauwelijks vast gelast!!! Gelukkig dat ik het nu ontdekte Weer naar Obilix die bracht ons naar een lasser die een paar boten verder op bezig was, over een uurtje was het klaar!?!? En dat was nog ook zo! Dat gaat goed dacht ik dan kan hij ook wel die 2 stripjes achter aan de railing lassen, morgen ochtend. En jawel 10  uur ’s morgens hij was.

Til heeft bijna ieder dag naar het strand gefietst en daar heerlijk in de zee gezwommen.

’S Avonds uitgebreid gekookt en uitgeteld de koffer in.

 

Woensdag 24 juni eindelijk vertrokken richting Carro stevige wind 4-5 bfr. heerlijk gezeild,  maar niet alles stond zeevast!! Dus het een en ander rolde door de boot die schommelde van z’n ene gangboord tot z’n ander gangboord in het water!

 

De volgende dag  25 juni, ook weer met veel mistral naar Carry-Le-Rouet ook een gezellig klein plaatsje 1 dag verwaaid gelegen.

 

27 juni naar Cassis ook weer mooi rond de hele haven restaurantjes enz. 2 pannen mosselen gegeten. Ook daar een dag verwaaid gelegen.

 

Voor vandaag is er genoeg geschreven, Til wil samen Cannes in en heeft vanmiddag weer gezwommen. Als er morgen nog steeds een stevige mistral staat schrijf ik weer verder.