Het heeft weer even geduurd maar hier is een vervolg van onze belevenissen. Ondanks het feit dat er een stevige Mistral stond ben ik er niet toe gekomen.

Ik denk dat ik besmet ben door het werk tempo in de Knoflook landen. Houd ook verband met de temperatuur.

We waren in 27 juni in Cassis als laatste ligplaats die ik beschreven had.

We zijn inmiddels duidelijk veel verder en hebben veel beleefd ( ja dat zal wel zal je misschien denken,  maar wat dan?)

 28 juni donderdag verwaaid.

 29 juni vrijdag richting La Ciotat er stond nog steeds een woelige zee. Op een gegeven moment ging de motor langzamer lopen, wat nu?

En even later viel de motor helemaal uit, maar het is gelukkig een motorsailor!!! En we hadden expres ruim bij de rotsige kust vandaan gevaren want je kan nooit weten en inderdaad  je kan nooit weten!!! Dus op de zeilen waarvan het grootzeil al gereefd was en met stormfok  vrolijk verder, nou vrolijk.

Op de zeilen in La Ciotat aangelegd en de machinekamer in gedoken.

Er zat nog voldoende diesel in de tank. De aanvoerleiding naar de motor losgemaakt kwam niets uit. De leiding aan de andere kant van het brandstoffilter losgemaakt, daar kwam wel diesel uit. Dus het filter zat verstopt waar we nog maar een paar dagen mee gevaren hadden. Nieuwe filter er in, nog geen diesel?!?! De aan en afvoer leidingen van het filter stuk voor stuk losgekoppeld en wat bleek het kraantje op het filter zat verstopt!! Kraantje schoongemaakt en de motor liep weer als een zonnetje.

Het heeft iets meer tijd gekost dan in 4 zinnen is opgeschreven.

En ik heb toen wel enkele duidelijk Hollandse woorden gebruikt.

Wat was de oorzaak nu? Met de boot is bijna alleen met rustweer gevaren dus de troep die wellicht sinds de bouw in 1975 in de tank verzameld was, is pas los gekomen toen we met de boot aan de wind, als een steigerend  paard richting La Ciotat voeren.

Dus in zekere zin achterstallig onderhoud.

30 juni Zaterdag De tank toen helemaal leeg gemaakt door de diesel over te hevelen in jerrycans, zo goed mogelijk doorgespoeld en op zicht schoon uitziende  diesel via een koffie filter weer terug in de tank. Daarna geen last meer gehad.

 1 juli  Zondag richting Bandol waar we gelukkig voor Til (en voor mij ook) hebben kunnen dansen.

2 juli Maandag, mijn verjaardag in Bandol gevierd

3 juli Dinsdag naar Ile de Porqueroll een prachtig eiland maar ja het is hier bijna allemaal prachtig op een paar pietluttige dingetjes na maar daar later meer over.

4 juli Woensdag naar Bormes-les-Mimosas met een heel gezellige intieme havenkom.

5 juli Donderdag Cavalaire-sur-Mer Ireen met haar verjaardag gefeliciteerd.

6 juli Vrijdag naar St-Tropez tussen Cap-Camarat en Cap-de-St-Tropez lagen tientallen echte Superjachten, daar tussendoor varend veel gefilmd en gefotografeerd(foto’s en fimpjes volgen nog),

S’avonds langs de haven geflaneerd en bootjes(aapjes) bekeken in St-Tropez zoals duizenden andere met ons.

7 juli Zaterdag naar de oude burcht gelopen waar ik in 2007  ook geweest was en waar binnen leuke dingen te zien waren en een prachtig liedje van Dolly Parton  te horen was  bij een videofilmpje. Maar helaas dat deel was gesloten. Zo te zien werd het gerestaureerd maar lagen de werkzaamheden al geruime tijd stil.

Vermoedelijk wegens geld gebrek. Wat eigenlijk onvoorstelbaar is er ligt voor miljarden aan super luxe mega jachten in de haven maar (om in verhouding) een klein beetje geld voor de restauratie van een pracht stuk erfgoed is er blijkbaar niet. Dat tekent wel de mentaliteit van een groot deel de mensen daar.

Maar niet alles is even duur er waren toch winkeltjes waar je voor € 7.00 een prima korte broek kon kopen en dat heb ik ook maar gedaan. Ons ben zunnig.

En dezelfde dag door gevaren naar Saint-Raphael.

8 juli Zondag naar de Agay waar we in de baai voor anker gingen. Met de tender naar de camping waar we in 2009 met de tent gestaan hadden.

9 juli Maandag in Agay gebleven

10 juli Dinsdag naar Cannes s’avonds zouden we ergens moeten kunnen dansen maar voor we dat gevonden hadden was het inmiddels 23 uur geweest even staan luisteren en weer een uur terug gewandeld we waren versleten.

16 juli  Maandag richting Nice een zeer onvriendelijke havenmeester vertelde mij dat er geen plek was. We zijn doorgevaren naar Villefranche-Sur-Mer en wilde daar in de baai voor anker gaan maar na 3 keer vergeefs geprobeerd te hebben, het anker bleef krabben, maar in de haven gaan liggen.

17 juli Dinsdag naar Monaco en dat is voor de volgende schrijfronde.