6de bericht 26-08-14

We zijn bijna weer in port Sait Louis waar de Seagull weer op de wal gaat en dan is het uit met de pret.

We zijn 3 dagen in San Remo gebleven. Vandaar zijn we naar Villefranche Sur Mer gezeild.
Er zijn bij nader inzien 2 havens, 1 grote haven en een kleintje direct in het oude centrum van het stadje. Die stond niet op de kaart en ook niet in de Livre du Bord de Frans Almanak waar bijna dus alle havens instaan. We hebben daar met (alweer) een fantastisch uitzicht gelegen! En toch wel interessant, voor maar € 11,21 (echte Hollanders).
Helaas kreeg Til bericht dat een oude vriend waarschijnlijk  ziek is, we gingen dus met meer spoed naar de thuishaven Port Saint Louis.
Althans dat was de bedoeling. 21-08-14 zijn we naar Cannes gevaren met de bedoeling de dag er op weer verder te gaan. Maar de wind gooide roet in het eten 2 dagen langer gelegen. Er werd voor de volgede dagen 5/6 Bft voorspeld en dat is teveel voor ons Super Yacht.
De laatste avond, zaterdag 23-08-14, hebben we via het VVV de Cotton Club gevonden en daar hebben bijna in besloten kring, met een 4 man sterke band, heerlijk gedanst tot 1 uur. De volgende dag om 6.30 uur (dat was vroeg) vertrokken want er zou later op de dag wel weer meer wind komen.

EL NINO heeft voor extreem weer gezorgd ook op de Middellandse zee!!!!
Zie http://nieuws.weeronline.nl/extreem-weer-jaar-el-nino/

Het weer was/is heel wisselend, dan te veel wind dan geen wind. Maar als geen wind staat zie je wel de meeste zeilboten varen?!. En het is met een zeiltocht helaas vaak zo dat je op de heen weg wind tegen hebt en op de terug weg is de wind 180 graden gedraaid en dat was nu ook het geval. Boven zee was het over het algemeen zonnig maar boven land zag je heel veel dikke wolken er werd ons ook verteld dat het een slechte zomer was.

Zondag in Cavalaire Sur Mer hadden we nog een geintje bij het aanleggen. Zoals gebruikelijk met de kont naar de steiger, daar afmeren, dan een lijn die over de bodem naar een anker/ketting onder water loopt krijg je aangereikt waarmee je op de kop de boot van de wal trekt. Die werd door een te enthousiaste hulp-havenmeester te snel omhoog getrokken en in de schroef!! Daarna kwam de echte havenmeester polshoogte nemen en die vertelde dat een duiker € 90. – koste. Maar ik vertelde hem dat het de schuld van zijn hulp was , dat zou hij gaan bespreken. Maar daar op voor uitlopend ben ik maar het water in gedoken (met wetsuit!!! Ik ben een koukleum) en heb de lijn die er toch behoorlijk vast omheen gedraaid was doorgesneden er af gehaald. Achteraf bleek dat ik gelijk had want ik ging naar de Cappitaineri en daar bleek inderdaad iemand klaar te staan om de lijn uit schroef te halen.
Vandaar naar Toulon waar diverse grote veerboten van Corsica met honderden auto’s en Cruise schepen aan en af voeren. Als ik weer thuis ben zal ik meer foto’s en filmpjes van de tocht er op zetten.
Vandaag dinsdag 26 augustus 2014 zijn we in La Ciotat aangekomen, ook nu weer heel wisselen weer en draaiende winden met af en toe laag hangende bewolking en donkere luchten afwisselend met zon, maar het is hier toch nog steeds beter weer dan in Nederland heb ik begrepen. Tot de volgende zeggen ze op zijn Belgisch.

Til hangt de stootwillen op

Til hangt de stootwillen op

La Ciotat

La Ciotat

Villafranche Sur Mer

Villafranche Sur Mer