Bericht 7 27-07-2011
Eindelijk internet en stroom 220 volt 30-07-2011 vandaar dat het nu verzonden kan worden.
Eindelijk gelegenheid weer een bericht klaar te maken en te versturen.
Niet meer per dag maar een stuk Canal du Nevernais tot Decize en een kleinstukje Canal Lateral Loire tot Dompierre sur Besbre.
Het is nu zaterdag 30-07-2011 .We zijn inmiddels in Montceau-les-Mines aan het Canal du Centre
En ik probeer dit in ieder geval op de site zetten, maar er volgt meer als we weer internet en stroom hebben, maar ik weet niet hoe lang we nu stroom hebben vandaar. Want de vorige keer toen ik z’n kastje vond trok binnen de kortste keren (blijkbar de eigenaar) de stekker er zonder pardon ui, ondanks mijn aanbieding er wel degelijk voor te willen betalen. Daar komt waar schijn lijk het gezegde vandaan Frankrijk is een mooi land maar er moesten geen Fransen wonen. Je kan dan ook net zo goed zeggen Nederland is een mooi land maar er moesten sommige Nederlanders. Of Nederland is een mooi land maar er moesten sommige buitenlanders niet wonen
Mijmeringen beschouwingen
Prachtig oud 1820 -1840 gegraven, trekschuiten met vracht en passagiers? Hoe zou dat vroeger gegaan zijn. Nu zijn er prachtige fiets, wandelpaden van gemaak, van de oude jaagpaden langs het kanaal. Het is er zeer divers soms een stuk kanaal soms een stuk waar de rivier nog gewoon stroomt. Dan weer smal of breed soms honderden meters onverlicht tunnel en tussen de tunnels varend onder een dicht bladerendak. Verschillende keren zijn er aquaducten dat de rivier onder ons door stroomt. Schilderachtige sluiswachters huisjes de ene prachtig onderhouden met volop bloemen en plantjes de ander vervallen. Vele huisjes zullen verkocht zijn want de sluiswachter zit vaak in zijn auto of een klein hokje aan de kant van de sluis
De diepte zou ruim voldoende moeten zijn Canal du Nevernais minimaal 1,40 m. diep maar de werkelijkheid is wat anders één keer zaten we midden in het kanaal vast en moesten wachten tot dat er een sluis leeg gelopen was zodat er weer een beetje water bij kwam, Ondanks de zeer vele regen van de laatste weken! We kwamen ook Nederlandse boten met schippers aan roer die niet vrolijk keken, ik verwacht dat ze regel matig de grond (stenen) beroerd hebben. Dat kon ook niet anders als je leest 1.40 m. wij waren 1,10 m. beetje bagage voor 10 weken + 10 cm. en hebben zeer regel matig contact met de Franse bodem gehad. Maar dat is gelukkig bij ons de kiel en onze schroef zit een stuk hoger.
Een enkele keer kreeg ik trek in koffie, dat kwam omdat ik dacht dat er koffie met z’n ouderwetse molen werd gemalen, althans dat geluid hoorde we. Maar helaas dat bleek een boot te zijn die van de wal weg voer en probeerde wat stenen met de schroef te vermalen, wat waarschijnlijk niet lukte.
Sluiswachters en sluiswachterinnen waren er in alle soorten en maten jong, oud, dun en volslank. Zeer veel studenten. De meisjes deden het nog het beste, op tijd en vriendelijk, sommige mannen waren duidelijk met hun verkeerde been uit bed gestapt. Een enkele keer waande we ons in de Grand Canyon het water kolkte om de boot heen en de boot ging behoorlijk te keer. Een enkele sluiswachter had er blijkbaar een satanisch genoegen in om de rinketten (schuiven) van de sluisdeuren in één zo snel mogelijk open te draaien zodat het water naar binnen kolkte en de als je de boot niet goed vast gelegd had als een drol in de pispot rond draaide.
Vele verschillende soorten sluizen. sommige zoals in Nederland met bediening en lichtenoma ante geven dat je aanstonds in mag varen en daarna groen als je daadwerkelijk in mocht varen. Andere sluizen met drie lichten die allemaal uit waren als de sluis niet meer bediend werd. Soms stond de sluiswachter gewoon met zijn hand te zwaaien dat we naar binnen mochten. Sluizen met een afstand bediening in 2 verschillende uitvoeringen. Sluizen waar je aan een stang moest draaien die aan een lijn over het kanaal hing. Dan weer moest je aan een touw trekken en ging de sluis in werking. Had je een aantal sluizen gehad waar de trap aan SB was om naar boven te klimmen en had je daar ook alles voor bereid, de volgende sluizen waren de trappen en bolders weer aan BB.
De wallenkanten worden netjes onderhouden en goed opgeschoond. Die beschoeiing bestaat uit verschillende materialen, div. soorten stalendamwand, afgekalfd oever, oude paaltjes met nylondoek, beton enz. echter degene die de maaimachine bediend liet er soms weinig van heel van veel paaltjes,maar degen die de paaltjes kapot maakt is waarschijnlijk de zelfde maatschappij die ook de beschoeiing moet vervangen
Heel veel verschil in onderhoud van de kanalen, elke vaarweg beheerder heeft zo zijn eigen ideeën, is zijn eigen koninkrijk. Later meer .
Sluis, duidelijkheid, treinstation. Later meer
Ik stop nu hier want ik weet niet of ik stroom blijf behouden want we liggen bij een brug waar bij nader onderzoek een 220 volt aansluiting in een kastje zit wat niet afgesloten was en waar we nu stroom uit hebben
Groeten van af de Seagull Til, Roland en Didi een vriendin van ons (Didi is 28-07-2011 aan boord gekomen en vaart een poosje mee. Maar daar over later meer)
Het is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring wat we nu aan het doen zijn, over het algemeen in positieve zin!! Dat wel!
Het soms wat kritische geschreven maar lees dat deel als opbouwende kritiek voor de Franse water beheerders en anderen.