P1030200 Spaanse kust

Barcelona is in zicht

Inmiddels zijn we al een eind Langs de Spaanse kust gevaren en verwaait gelegen.

Ik sloot de vorige keer af dat ik op zoek ging naar een boegspriet omdat de Wibo nogal loefgierig is.
Het idee had ik al in mijn hoofd. Het lijkt een beetje op de oude zeilschepen en Botter van mijn vader die hadden allemaal een boegspriet, sommige ook intrekbaar. Dat moest op de Wibo ook wel het is een beetje moeilijk manoeuvreren in de jachthavens met een boegspriet de 2 meter voor de boot uitsteekt. Op zoek naar een r.v.s. pijp van 32 mm met een lengte van 2,50 m. na bij div. watersportzaken en doehetzelf winkels langs geweest te zijn. Bij een bedrijf die inderdaad rvs pijpen had en de goede diameter duidelijk gemaakt wat ik moest hebben zei hij mij “rij maar achterom met de auto om in te laden” ik antwoortde “i am whit the VELO” hij keek mij toen een beetje verbaasd aan en maakte mij duidelijk dat hij alleen lengten van 6 m. had. Ik maakte hem duidelijk dat ik een stuk van 2.50 m. nodig had. Hij mij weer dat ik wel de hele lengte moest betalen. Ik zei O.K. wij naar de zaagafdeling, pijp in gekort. Maar hij had mij toch niet helemaal goed begrepen want de zager gaf alleen de stuk van 2.50 en wilde de rest weer terug leggen. Ik maakte hem weer duidelijk dat ik wel 6 m. betaald had en liet het restend ook inkorten tot 2.50. Daarna alles op de vouwfiets gebonden, ook het stukje van 1 m. !!! We blijven Hollanders! Ze keken wel een beetje vreemd op toen alles aan de fiets gebonden was. Ik zei hun “Sawa, specieaal transport”. Ze moesten er wel om lachen.

De pijp had precies de goede maat. Onderweg RVS oogbouten gekocht tenslotte moet de boegspriet wel gestaagd worden. Ik dacht dat een waterstag voldoende zou zijn maar nadat die gemonteerd een fok als kluiver op gehesen en toen bleek el dat er ook 2 zijstagen aan moesten de pijp boog te veel opzij.
Ook moest er iets zijn zodat ik het onderlijk aan de voorkant van de kluiver naar het einde van de boegspriet moest zien te krijgen. Het zelfde gedaan als op de botters en ring om de pijp die je met talie naar voren kan treken en weer terug om de kluiver te zetten en te strijken. Foto’s van de boegspriet volgen

Een dag later kwamen Elvie mijn zus en Frederic om een dag mee te zeilen. De constructie uitgeprobeerd en het werkte perfect.

Ik heb het gevoel dat ik weer lang genoeg achter de PC gezeten heb, ondanks het uitzicht op de kust die langzaam aan ons voorbij glijd en ga de volgende keer verder.

Til zit op het voordek in de zon terwijl we op de motor langs de prachtige stranden en havens varen.
Zoals Port D’ARO, TOSSA DE MAR, MATERO, BLANES enz. Over een uur of 2 zijn we in de jachthaven MARINA PORT VELL van BARCELONA. Zie foto’sP1030210 Til in de zon

P1030265 Port Vell